2012. június 13., szerda

Cseresznyés clafoutis – a majdnem eredeti



A clafoutis már szerepelt a blogon, mint remek gomba vivőanyag, most az eredeti, hagyományos, gyümölcsös verzió kerül ismertetésre. A fellelhető recepteknek se szeri, se száma – kezdve a blődliként sem említhető tejszínes verzióktól, egészen a különböző esszenciákat használó borzalmakig. Cukrászommal abban nem volt vita, hogy csakis a klasszikus verzió készülhet el. A magozás kérdése merült fel egyedül, győztem a hagyományos változat támogatásával, azaz nem magoztunk. Így a tészta nem ázik, a gyümölcs lédúsabb marad, egy kis köpködés nem nyomhat ennyit a mérleg másik oldalán. A franciák alapreceptje fekete cseresznyét használ, mi a házi bió változatra szavaztunk, tudomásom szerint germersdorfi, rendkívül ízletes fajta.

 Germersdorfi.
 
Cseresznyés clafoutis

A fél kilónyi cseresznyéről a szárakat azért eltávolítjuk, 5 dkg barnacukrot szórunk rá, fél órát állni hagyjuk. Átszitálunk 12,5 dkg lisztet hozzáadunk csipet sót, 5 dkg barnacukrot, 3 egész, felvert tojást, összekeverjük. Ezt követően kerül még bele 3 dl tej, a masszát ismét összedolgozzuk. Kerek formát (26-28 cm) kivajazunk eloszlatjuk benne a cseresznyét, majd ráöntjük az egyveleget. 

Sütésre várva...

Előmelegített, 180 °C-os sütőben 30-40 percig sütjük. Langyosan a legjobb… 

Már kóstolnám...

Az egészben sült cseresznye tényleg nagy élmény, a tejpitével tökéletes a harmónia. A franc essen a franciákba… Ezt (is) jól kitalálták…

Original clafoutis.

A recept a Larousse gasztronómiai lexikonból származik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése