2012. október 18., csütörtök

Toszkána, gasztró szemüvegen keresztül. A főételek.



Beszélhetünk előételekről, első fogásokról, de talán nem tévedés, ha kinyilatkoztatjuk, az igazi benyomást mégis csak a főétel helyezi a fogyasztóra. Volt, hogy dőre módon kihagytuk, netalán hosszabb kóstolósorban nem vált egyértelművé a jelenléte, hatása mégsem megkérdőjelezhető. Arra a kérdésre, mi legyen az a főétel, amit egyként ajánlott megtapasztalni, válasz nem adható. A kihagyhatatlan vonalon helyet követel a pacal, a vaddisznó és a nyúl is. A toszkán gasztronómia, olasz nyelv kifinomultságát jelzi a pacalra használt több kifejezés, a kérődzők különböző gyomrait megkülönböztetendő. Két névvel találkozhatunk, trippa, ami a recés gyomrot jelöli és a lampredotto, amit a százrétűből készítenek. Jó esetben az alapanyag borjúgyomor, szemben a magyar nyugdíjas marha szekcióval. A nevezéktan bonyolítása helyett a továbbiakban egyszerűen pacal, típusos elkészítése a következő:

Trippa alla fiorentina

 
 Toszkán pacal, köreként rakott karfiol.

Ha borjúpacalt tudunk szerezni, adjunk hálát a beszerzési forrásnak, ellenkező esetben egyéb is megteszi, lehetőleg óvakodjunk a multik agyonfehérített változataitól. Kilónyit forralunk, 10 percig gyöngyöztetjük, a vizet leöntjük, hűlni hagyjuk, csíkozzuk. Átváltunk olaszra, sofritót gyártunk, ami lényegében egy kibővített hagymás alap. Egy fej hagymát, kisebb sárgarépát, zellerszárat kockázunk, olivaolajon pároljuk, kis lángon, hosszasan – 20-25 perc. Mehet rá a pacal, átmelegítés erejéig. Kerül bele 40 dkg hámozott, kockázott paradicsom, só, bors, gerezd zúzott fokhagyma. Fedő alatt párolva, a folyadékveszteséget alaplével pótoljuk. A végén kerül bele egy-két evőkanál olivaolaj és 5 dkg reszelt parmezán. Utóbbiból a tányéron is tehetünk rá, körete kenyér, zöldség lehet.Tökéletes állagú változattal találkoztam, a paradicsomos, parmezános hatás tényleg jót tesz neki. A hazai pacalt is imádnám, ha lehetne jót enni, sajnos egyre kevesebb helyen fordul elő.

Hasonló filozófia mentén készül a vaddisznó (cinghiale), ami a legtöbb étterem kínálatában fellelhető. Akár tészta ragu, akár főétel formájában. Itt is a szárzelleres, paradicsomos ragu az alap, persze, lehetne a pirospaprikás pörköltet emlegetni, de ez is nagyon jó… Máshogy. 

Toszkán vaddisznó - cinghilale.

A főétel sokat újfent nem kíván, jöhet mondjuk a toszkán bab, a fagioli. A régióban többféle, eredetvédett remek terem, erre a célra a soranai fehér babot használják. Cserépedényben készül (elvileg), némi fokhagyma, babérlevél kíséretében, vízzel felöntve, csak a végén sózva, fogyasztás előtt olivaolajjal bőségesen meglocsolva. A vaddisznót sütik egyben is, rozmaringosan, amihez kóstoltunk egy fantasztikus köretet. Idehaza is előállítható, olasz neve meglehetősen dallamos.

Balzsamecetes hagyma – cipolle al balsamico

Nagyjából hasonlatos méretű gyöngyhagymát válogatok, személyenként kb. 10 darabot. Rátartással dolgozom, mert az étel készültével jónéhányat megeszem. Az egész hagymákat 2 evőkanál olivaolajon kezdem pirítani bors, kevés friss rozmaring és evőkanál méz társaságában. A karamellizálódást követően öntök hozzá feles arányban vörösbort, csirke alaplevet, továbbá két evőkanál balzsamecetet, annyit, hogy a hagymákat ne lepje el teljesen a folyadék. Fedő alatt párolom, majd nyílt lángot használok, cél a folyadék csaknem teljes mennyiségének elpárologtatása. Hihetetlen ízvilág jön létre, az édes és a savanyka a hagymával egészen döbbenetes. Annyira, hogy a hozzáadott – és becsületesen elkészített – rozmaringos vaddisznó már a homályba vész….

Cippole.

Kanyarodjunk kicsit a puritán húsoktól, mert azért nem csak azt ettünk! Megnéztük, mennyivel csinálják jobban nálunk a melanzane alla parmigiana-t, szégyenre nincs ok, a kép alapján a fogást akár picit túlkészültnek is nevezhetjük, de ez csak a fények játéka, ízre tökéletes volt. 

Rakott padlizsán toszkánul.

A háttérben csendesen meghúzódó zöld izé ugyancsak a kedvelt helyi köretek közé sorolható, a jó öreg mángold az, amit olivaolajjal, fokhagymával, csípős paprikával párolnak össze néhány perc alatt. Általában hidegen tálalják (vagy csak nálunk hűlt ki). A belsőségek vonalán nem állnak meg a pacalnál, remek, friss velőt ettem, igaz, puritán tányéron, viszont kellemes, grillezett zöldségekkel. 

Rántott velő.


Grillezett zöldekkel.

A nyulat feltalálhatjuk sütve, vagy paradicsomos mártással készítve, a sült verzióhoz kóstoltuk a cukkinivirágot, amiből arrafelé ilyenkor (szeptember közepe) is dömping van. Főzőeszközünk nem lévén, szomorúan szemléltük nemegyszer a piacon, szupermarketben, vagy csak egyszerű zöldségárus furgonon. 

 
 Nyúl, paradicsomos raguban, párolt zöldekkel.

 
Cukkini virágok.

Az sem titok, hogy marhahús vonalon is jócskán előttünk járnak, a ma már szerencsére ködbe vesző kergemarhakór ellenére is. Mert náluk nem a kivénhedt állatok kerülnek levágásra és érlelni is szabad a húst... Amit idehaza a felkészült és szakmaiságáról híres ÁNTSZ 5 napon túl nem enged (lásd a legjobb steak house-okban akár 10 hétig érlelt húsokról a mester írását:




Jó kis hátszín volt...

A firenzei T-bone steak méltán világhírű, a toszkánok gyászként élték meg, mikor is az EU betiltotta a marha húsának gerincrésszel együtt való vágását. Ha T-bone-t nem is, egy remek Wagyu steaket sikerült kóstolni, a színe talán magáért beszél. Ennél már csak az íze volt jobb, nem mellesleg a köretként megjelenő, alig bundázott, friss ízes vargánya sem került visszaküldésre… 

Sült vargánya.

Az éttermekkel vagy szerencsénk volt, vagy ez a megbízható minőség az általános jellemző (inkább ebben hiszek). Soha nem távoztunk hasfájosan degeszre tömött gyomorral – ebben lehet, hogy a grappa is segített – a nehéz, zsíros ételek ismeretlenek. Halak frontján már jeleztem enyhe hiányérzetemet, de a későbbiekben megénekelendő étterem bőséges kárpótlást nyújtott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése