2013. szeptember 24., kedd

A specli megdicsőülése és az alternatív gombapörkölt.



A némiképp lesajnálóan hangzó, kicsinyítőnek imponáló szó egy sváb, tuningolt nokedliszerűséget takar, amit előételként, köretként is fogyaszthatunk. A nokedlitől három, alapvető dologban tér el. Víz helyett tejföllel készül, a tésztát alaposan kidolgozzuk, speciális (mondhatni specli) szaggatóval készítjük. Az eltérés drámai, a könnyű, ízletes tésztát némi lepirítással tovább javíthatjuk. Ismertsége meglehetősen szegényes, jómagam a Susogó étteremben találkoztam vele, anno Huszár Krisztián is készítette a MÁK-ban. Pedig az étel maga a fine dining nokedli, érdemes kipróbálni, otthoni körülmények közt is nagyszerűen működik.

 Specli nyomó.

Specli

Személyenként egy egész tojást, tojásonként 1 dl tejfölt sóval, borssal, kézi robotgéppel – mazochisták fakanalat is használhatnak – összedolgozok. Elkezdem adagolni a lisztet, tojásonként nagyjából 10 dekával lehet számolni. Az állag akkor megfelelő, ha a dagasztókarra feltekeredik. Specli nyomóval (a krumplinyomóénál némileg nagyobb likak szükségeltetnek) forrásban lévő vízbe nyomom, lényeg, hogy a nyomó alja érjen a vízbe, így állnak elő hosszú szálak. Ha kifőtt, hideg vízzel leöblítem, kevés olajban lepirítom, a végén személyenként még 1 dl tejfölt adok hozzá. Gombapörkölttel tálalom.

Alternatív szegfűgomba pörkölt (kétszemélyes adag)

Két evőkanál vajat olvasztok, benne csíkra vágott salottát üvegesítek. 30 dkg szegfűgombát dobok rá, sózom, borsozom. Nagy felületű serpenyővel dolgozom, a gomba inkább süljön, mint főjön. Néhány perc alatt kész, a tűzről lehúzom, késhegynyi füstölt paprikával bolondítom, friss petrezselyemmel illetem. Megeszem.

Speclis gombapörkölt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése