2014. július 17., csütörtök

Balaton – északi part. Kicsik és nagyok. Part I.



Ha Balaton, akkor az étkezés stratégiai kérdés. Idevetődvén néhány napot meg lehet oldani hazaival, grillezéssel, kíváncsiaknak ott a millió étterem. Melyek nagy része egyszerű célkitűzéssel és készlettel dolgozik. Cél a vendég lehúzása, a készlet pedig mirelit alapon jön létre, nem ritkán az előző év reziduumára támaszkodva. Óvatos közelítéssel azonban lehet jókat is enni. A Magyar Konyha immár második éve jelentet meg kiadványt, számos ajánlott étteremmel, cukrászdával, borászattal. Kalandozásunk részint ezen alapult, két bejáratott név mellett néhány kisebb helyet is vizitálva. A benyomás vegyes, de messze nem reménytelen. Az idei halhelyzetre való tekintettel (a balatoni nagybani halászat jelenleg is tiltott, a beszerzett halak zöme rossz nyelvek szerint volt szovjet tagköztársaságok bizonytalan portékáin alapul), a szinte minden étlapon fellelhető fogas eredetére valamennyi helyen rákérdeztünk, a válaszok érdekes alternatívákat villantottak fel, végül két helyen merészkedtünk a kóstolásig. Első körben essék szó a nagyokról.

Baricska, Balatonfüred

Az étlap a tavalyihoz képest némileg átalakult, a rutinos személyzet, design változatlan. Az évszázados szőlőtőkékkel övezett terasz önmagában is megér egy látogatást. Borászatilag a környék dominál, cukros löttyök helyett házi szörpöket tartanak, bár kétségtelen, hogy turnénk leggyengébb limonádéját itt fogyasztottuk. Könnyű Guden rosé mellett várjuk a kezdő falatokat, a felszolgálás pörgős. Az etalon Sándor Tamás grillezett sajt a tavalyinál is ízletesebb, a padlizsánkrém minőségi, a zöldek aránya is eltalált. Változatlanul az egyik legjobb fogás. 

 
Grillezve.

A kovászos uborka krémleves egyszerű, de nagyszerű, állaga némileg darabos, talán szándékosan nem került termomixerbe. A harcsakörözött rilette jellegű, krémes, a füstölt pisztráng jó kiegészítő, hasonlóan a joghurtos uborkasalátához. A házi kenyerek rendben vannak, mellé újabb régiós, a Káli Kövek sauvignon blanc-ja. 

 
Harcsa körözve.

Bizonytalan fogas eredet miatt halételnek harcsapaprikást választunk. A lebbencs túrós csusza eltalált, a hal friss, ízletes, a paprikás alap könnyű, sikerdarab a javából. Napi ajánlat a bárányfartő, a hús élmény, szaft, omlósság magas fokon. A puliszka állaga hibátlan, a melléjük adott sült paradicsom mennyiségében talán kicsit túlzott. 

Bárány fartő.

 Harcsa paprikás.

A kísérő Feind syrah egyszerre könnyed, meggyes és csokoládés, kétségkívül a túra legjobb vörösbora. A szarvasgerinc fenomenálisan sütött, érlelt, omlós darab, a gombás szósz hozzásimul, a pirított knédli pedig légies. Figula cabernet sauvignonja sem rossz. 

Perfekt gerinc.

Bátortalan társunk kacsamellre szavaz, a tört krumli és lilakáposzta krém némileg rátelepszik a fogásra, mennyiségben biztosan. Desszertnek pálinkát, kávét választunk, a presszó megbízható, a Márton és lányai, valamint Bestillo pálinkák pedig hozzák a kiugró minőséget. A Baricska házi szavazásunk toronymagas győztese, Füreden járva vizitálása kötelező.

Bock bisztró, Vonyarcvashegy

A Bock franchise harmadik hazai éttermét tavaly év végén nyitotta a vonyarcvashegyi, csodálatos fekvésű Zenit szállodában. Gondolhatjuk, Bíró Lajos neve kötelez és ez többé-kevésbé így is van. A design hibátlan, pincérünk felkészültnek tűnik, mint utóbb kiderül, az esze is csavaros. A borlap a teljes Bock szortiment mellett régiós, sajnos, viszonylag keveset deciztetnek. A nyitó Bock habzóbor után némi képzavar következik. 

 
Giga tapas.

Az étlapon tapasként szereplő kétadagos vegyes ízelítővel négyen alig birkózunk meg. Ettől még a sonka, szalámi, töltött császár és csülök fenomenális, a kenyér, házi zsír is remek, a mellé kínált Szeremley fehér pinot noir-t pedig tekintsük egy borászati próbálkozásnak, különösebb élvezeti érték nélkül. Nagy ötlet az „olajos hal konzervdobozban”, ami perfekt harcsa rilette-t takar, talán a szocreál paradicsom dekor elmaradhatott volna, a Kreinbacher furmint azért kárpótol. 

 
"Olajos hal"

A gyümölcsleves kellemes, a Festetics halleves alaposan átformált, inkább bouillabaisse kaporral, ettől még finom. Nevezett hallé egyébként a Festetics család jó ízlését tükrözi, francia behatásoktól nem mentes konyhájuk lassan feledésbe merülő darabja a balatoni halakból készített, tejfölös, mustáros változat. Az étteremnek gratuláció a hagyomány ápolásáért. A balatoni fogas kérdést újra feltéve magabiztos választ kapunk, a hal természetesen friss és a tóból származik. 


A vitatott fogas.

A spenótfőzelék, bundáskenyér ötletes köret, de ennél több jót erről az ételről nem lehet elmondani. A hal túlkészült, megkockáztatom, fagyasztott, ráadásul masszív mellékízzel rendelkezik. A hal frissességét firtató kérdésre bújik elő pincérünkből a csavaros ész, közli, hogy ez a hal „speciális előkészítéséből és a szuvid technikából” adódik. Lelke rajta, de kérdem én, egy friss fogast miért kell „szuvidolni”? 

 
Ökörpofa.

Az ökörpofa „retro” ízletes, a velőscsont imitációra tálalt malacfül ragu azonban ízben nem sokat tesz hozzá, a maceszgombóc pedig némiképp fogósra sikeredett. Az ajánlott Bock Ermitage  ár-érték arányban az egyik legjobb hazai cuvée, ettől persze még nem extraklasszis. A borjúnyak pankós libamájjal érkezik, mindkettő ízletes, miként a kísérő saláta is, a hatalmas adag parázs burgonya már feleslegesnek tűnik. Az „újszerű” brassói szűzpecsenye is hasonló krumpli dózissal körített, dicséretes ellenben a hagymás szaft. 

 Az "újszerű" aggszűz.

A szűz egyben tálalt, ami lehetne előny is, nagyobb baj, hogy erősen túlkészült, kiszáradt, Bíró Lajos bizonnyal felvonná láttán dús szemöldökét… Javít a lúdláb tortácska és a rétes pohárban, könnyű, ízletes desszert mindkettő. A kávé osztályon felüli, a pálinka választék is minőségi (Badacsonyi Pálinkaház, Spiritus Primus). A benyomás összességében nem rossz, talán erre szokták mondani, hogy konyha, potenciállal…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése