2012. június 17., vasárnap

Susogó, de jó!



Aki a pécsi gasztronómiában kicsit is jártas, az tudja, hogy a Tettye vendéglős posványba annak idején a Susogó taposott bele, szerencsére gyorsan akadt néhány követő is. A Susogó 2008-ban bezárt, azaz Enoteca Corso néven a Színház térre költözött. A pontos ok nem ismert, de idén a tulajok – az Enotecát változatlan formában működtetve – úgy döntöttek, hogy újra nyitják a hegyi éttermet. Az ötlet alapból tetszett, a környezet kötetlenebb, lazább, mint a téren, na, meg a nyári hónapokban a hegyoldal szellői sem elhanyagolhatók a komfortérzés szempontjából. A csapat élén Deák Lajos (többek között MÁKos előélet!) chef áll, a cukrászat a Corsóból ismert Märcz Éva reszortja. A nyitás dátuma 06.15., galád módon, munkahelyi elfoglaltságok miatt csak 16-án tudtuk megnézni. A benti rész mértékkel változott, visszafogottan elegáns. A kerthelyiség nagyon rendben van, árnyas, mindenütt irigylésre méltó ültetett és cserepes fűszernövények, zöldségek. Ketrecben óriási nyúl, a nap végén is megvolt, feltehetően nem étkezési céllal tartják. A bisztró vonalra erősít a kockás abrosz, a máshol is terjedő, táblára kiírt menü. Étlap nincs, nem is kell, a pincér segít a napi ajánlatban (később talán nem lenne baj a napi ajánlatból egy kártyát nyomtatni, a magamfajta gasztrokibicek biztos nem vennék rossz néven). A borválaszték széles lesz, egyelőre – hűtőkapacitás okán – limitált, de az étteremben már ott sorakoznak a hűtésre váró, igényes borok. Persze, így is találtunk bőven kedvünkre valót, amiben a roppant képzett és az időnként a Corsóra jellemző, picit merev felszolgálási stílust nélkülöző pincér srác is segített. Az amúgy tökéletes estében két gyengébb pontot találtam, persze a gyenge csak idézőjeles. Az egyik az ásványvíz, esetleg el lehetne gondolkodni azon, hogy a márkás olasz mellett lehetne valami olcsóbb árfekvés is. De térjünk rá az ételekre. Az egykor a Corsóban is működő (lásd továbbá Laci!Konyha, MÁK) rendszerben 3-7 fogásos ételsor választható, az árfekvés baráti, a 3 fogás 3300. Persze a társaság mértékletesekre és hedonistákra oszlik, utóbbi táborban egyedül találom magam… Nézzük, mit kínálnak bemelegítésre. A kacsa két formában jelenik meg, választható máj, gombákkal és pástétom (paté). 

 
 Kacsamáj, pástétom.

A máj a Corsóban is tapasztalt, kvázi tökéletes, a gombák frissek, ropogósak. A paté állaga is rendben van, nekem leheletnyit alulfűszerezett, de kárpótol a saláta csúcs vinaigrette-je. A karalábé leves krém formában, hidegen ölt testet, olivaolaj és kakukkfűvirág díszítéssel. Elegáns, ízes, krémes. 

Karalábé krémleves.

A könnyű fehérborokból Fritmann és Matias, előbbit választjuk, az Alexandra ad ki jó könyveket, ugyanez a borokról nekünk nem jön le. Főételek terén a kínálat gombás rizottó csirkemellel, harcsa kelkáposztával, csirkecomb krumplipürével és kacsamell rebarbarával. A rizottó a Corsós vonal, optimálisra készített, a mell is omlós, szaftos maradt (ami anticsirkésként nagy szó) A harcsa friss, ruganyos, a káposzta jó választás, kicsit hízik a mellem, a köretet már én is alkalmaztam.Mellette tökéletes újkrumpli. 

Harcsa káposztával, krumplival.

A combot nem kóstoltam, fogyasztója elismerését tudom csak tolmácsolni. A kacsamell ízlés dolga, talán picit túl volt már a rosé kategórián, sót, borsot is elbírt volna még. A rebarbara ellenben roppanós, savanykás, kacsa mellé tökéletes választás. A harcsához Légli sillerét kóstoltuk, Matolcsys „unortodox”, enyhén szénsavas, kellemes bor. 

  
"Csak" csirkecomb, krumplipüré.

 
Kacsamell, rebarbarával. 

A desszert vonal nagyon erős, a mentás-zöldborsós fagyi karamellel simán csillagos alkotás. A csoki desszert állaga könnyű, a kakaó szépen simul a ribizlivel, én a fagyit preferáltam, de a vélemények megoszlottak. Desszertborilag Ebner édes cirfandli, üdítő, bár a fajta jelleget hiába kerestük. Búcsúzóul még creme brulée és rebarbara falatkákkal kedveskednek. A kávé hőfoka lehetett volna picit magasabb, de ezt betudhatjuk annak, hogy a végleges kávégép még szállítmányozás alatt. Összességében nagyon jól éreztük magunkat, a helyet mindenkinek ajánlom. A konyha ötletes, az alapanyagok frissek, talán jöhetne még egy kis merészség. A felszolgálás nagyon rendben van, képzett, közvetlen, bírtuk:-) A nagy izgalmak közepette az étteremről nem készült kép, de ígérem, legközelebb bepótolom…

 Imádtam. Zöldborsós, mentás fagyi.

A csokis cucc.

 És a búcsúfalatok.


A honlap alakulóban:  http://www.enotecapecs.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése